Perşembe, Mart 22, 2007

Çin Usulü Makarna

Malzemeler

10 adet mantar
200 gram soya fasülyesi filizi
Bir paket Çin Eriştesi ya da yumurtalı spagetti (ikiye bölüp kullanabilirsiniz)

3 yaprak lahana

150 gram yağsız, kemiksiz dana eti (ya da tercih ettiğiniz diğer bir et türü)

¼ çay kaşığı toz şeker

2 çorba kaşığı soya sosu + 2 tatlı kaşığı soya sosu

½ çay bardağı su + ½ çay bardağı sirke karışımı

1,5 çay bardağı sıvı yağ

½ su bardağı taze soğan

4 adet tatlı kırmızı biber

2 adet havuç

1 su bardağı tavuk suyu
tuz


Yapılışı

Mantarları bir kaseye koyup üzerini kaynar su ile dolduralım ve kabın üstünü kapayalım. 30 dakika bekletip, sudan çıkarıp iyice sıkalım. Mantarları ince şeritler halinde keselim. Lahanaları yıkayıp, süzelim, uzunlukları 3-4 santim olacak şekilde ince şeritler halinde keselim ve mantarları koyduğumuz kaba alalım. Soya filizlerini yıkayıp, süzelim, ayrı bir kaba alalım. Yeşil soğanları da yıkayıp onları da 3-4 santim büyüklüğünde şeritler halinde keselim. Soyaların olduğu kaba alalım.


Makarnayı kaynar suda haşlayalım (çok fazla haşlamayacak ama). Soğuk su ile yıkayıp, süzelim. Bu arada eti çok çok ince dilimlere keselim. Biber ve havuçları da yıkayıp, temizleyelim ve onları da uzunlukları 3-4 santim olacak şekilde ince şeritlere keselim. Bir kap içinde ¼ çay kaşığı şekeri, 2 çorba kaşığı soya sosunu, tuzu ve ½ çay bardağı su ve ½ çay bardağı sirkeyi karıştıralım ve bir sos hazırlayalım.


Wok ya da derin tavada 2 çorba kaşığı yağı ısıtalım. İyice ısınınca etleri koyalım, alt üst ederek, karıştırarak biribirlerine yapışmasını engelleyerek pişirelim. Etler renk değiştirince 1 tatlı kaşığı soya sosu koyalım, 1 dakika daha karıştırarak pişirelim, tavadan yağını süzerek alalım ve haşladığımız makarnaların üzerine alalım (etleri yeteri kadar ince kestiyseniz çiğ kalmayacaktır). Tavaya biraz yağ ekleyip, kırmızı biberleri ve havuçları 3 dakika alt üst ederek pişirelim. Yağını süzerek et ve makarnaların olduğu kaba alalım. Kalan yağı tavamıza alalım (birazdan bütün malzemeler bu tavaya gireceğinden seçeceğimiz tavanın yeterince büyük olmasına dikkat edelim :) , sıvıyağı ısıtıp lahana ile karıştırdığımız mantarları koyalım. Karıştırarak 1 dakika pişirelim. Pişirdiğimiz diğer tüm malzemeleri de tavaya alalım, lahana ve mantarın üzerine boşaltalım. Harlı ateşte alt üst ederek malzemenin karışmasını sağlayalım. Karıştırarak 1 dakika daha pişirelim.


Hazırladığımız soyalı, sirkeli karışımı ve 1 su bardağı tavuk suyunu tavaya ilave edelim ve 1 tatlı kaşığı soya sosu daha ilave edelim. 2 dakika alt üst ederek karıştıralım. Soya fasülyesi filizlerini ve yeşil soğanları ilave edelim, 1 dakika da bunlarla alt üst ederek karıştıralım. Makarnayı ateşten alalım sıcak sıcak servis yapalım, afiyetle yiyelim :) (yanında acı-ekşi salçalı sos ve/veya soya sosu ikram edebilirsiniz).

10 yorum:

  1. Bayılırım makarnaya... bu kadar güzel malzeme ile harika bir makarna sofraya gelmiştir eminim... tarif için teşekkürler...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim, lezzetli bir makarna gerçekten, tavsiye ederim... Ben de en kısa zamanda şu güzelim incirli kurabiyelerinizden deneyeceğim merak ettim tadını :) Sevgilerimi gönderiyorum...

    YanıtlaSil
  3. ELLERİNİZE SAĞLIK....BİZİM EVİN FAVORİSİ MAKARNA ONUN İÇİN MAKARNALI DEĞİŞİK TARİFLERE BAYILIYORUM...SEVGİLER İYİ HAFTA SONLARI..

    YanıtlaSil
  4. Aslıcım ben de çok severim makarnayı galiba ikimizinde miniklerinin favori yiyeceği değil mi makarna, eminim bunu da sevecekler, sevgilerimi gönderiyorum :)

    YanıtlaSil
  5. merhaba canım,
    en sevdiğim yemektir...ellerine sağlık..
    sevgiler..
    limonbahçesi
    ipek

    YanıtlaSil
  6. İpekcim merhaba :) beğenmene öyle çok sevindim ki canım, sevgilerimi gönderiyorum :)

    YanıtlaSil
  7. zengin makarnası :(

    YanıtlaSil