Safran Mutfakta-Makarna ve Pilavlar

Pazar, Haziran 14, 2020

Makarna Makinesi İçin Makarna Hamuru Tarifi



Malzemeler

500 gr un
4 yumurta
2 çay kaşığı tuz
Istege bağlı 1 kasik zeytinyağı 
Gerekli olursa 1/2 su bardağı su

Yapılışı 

Mutfak şefinin haznesine su hariç malzemeleri alıp kanca ile 2 veya 3 hızda (bende Kenwood marka var) karıştıralım. Oldukça dağınık bir hamur elde edeceksiniz, telaşlanmayın. Bu hamuru elinizde tezgahta bütünleştirmeye çalışın. Arada çok çok az miktar su ekleyerek yaparsanız daha kolay oluyor. Bütünleşen bu sert hamuru streçe sarıp 10-15 dakika dinlendirin. Bu hamurdan küçük parçalar (ceviz kadar) kopararak makarna makinesinin makarna kesme kısımına gönderin. Çıkan makarnaları istediğiniz uzunlukta keserek bir başka yere alıp yapışmamasını sağlayalım. Hemen yemeyeceksek dondurabilir veya kurutabiliriz. Afiyet olsun. Safran...


Pazar, Şubat 10, 2019

Spagetti Lazanya


Malzemeler

1 paket spagetti (hasliyoruz yagli ve tuzlu suda)
3 yumurta
8 -10 tane minik sosis (minik doğranmış)
Dilim kaşar (10 dilim)
Domates sosu (1- 1,5 su bardaği-istenilen baharatlarla ve ince kiyilmis soğanla pisirilmis 3 domates püresi)
1 paket süzme yoğurt (10 kaşık)
Üzerine kaşar rendesi

Yapılışı

Spagettiyi su kalmayacak biçimde normal pisiriyoruz. Azıcık ılınınca içine 3 yumurta kırıp karıştırıyoruz ve makarnayı 3 parçaya ayırıyoruz.. Içine yağlı kâğıt serilmiş (kolay çıkarmak açısından) fırın kabının zeminine makarnanin 1/3ünü yayıyoruz. Üzerini 5 dilim kaşarla kapatıyoruz onun uzerine 5 kaşık süzme yoğurtu yayip uzerine domatesli sosun yarisini koyup yayiyoruz... araya sosislerin tamamini serpistirip ayni sirada islemi birkez daha tekrar ediyoruz (spagetti+kaşar+suzme yogurt+domates sosu katmanlari olarak).. en üste kalan spagettiyi yayıp üzerine rende kaşar serpistiriyoruz.. 200 derecelik fırında üzeri kızarana dek pişirip, dilimleyerek sıcak sıcak afiyetle yiyoruz...;)

Pazar, Ocak 31, 2016

Mantarlı ve Soğanlı Fırın Makarna


Malzemeler:

1 paket burgu makarna
10 adet mantar ( farklı türleri karıştırabilirsiniz)
1 kırmızı soğan
2 diş sarımsak
Zeytinyağı (1/2 su bardağı)
Tereyağı (2 çorba kaşığı)
2 yumurta
1 bardak süt
70 gr kadar eski kaşar (rendelenmiş) ya da varsa rokfor peyniri
Kekik, tuz, karabiber
Üstüne galeta unu veya ekmek kırıntısı

Yapılışı:

Makarnayı haşlayıp süzelim( ya da suyunu buharlsştırın tercih sizin)... Sütü ve peyniri  ocağa alalım, peynir eriyince karışımı soğumak üzere kenara alalım...Mantarları incecik dilimleyip, kızgın tavada tereyağı, zeytinyağı ve sarımsakla rengi değşlene kadar kavuralım... Kekik, tuz, karabiber ekleyelim...Bu karışımdan mantarları ayırmıycaz dikkat olduğu gibi kullanıcaz... Soğanı piyazlık doğrayalım ve makarnaya çiğ olarak ilave edelim... Mantarı ve yağlı sosunu da ilave edelim... Kenarda soğuyan süt karışımına 2 yumurtayı kırıp çırpıp onu da makarnaya ilave edelim... Hepsini güzelce karıştırıp borcama yayalım... Üzerine galeta unu serpip bolca 180 derecelik fırında malzeme bütünleşip, üstü kızarana dek pişirelim... Fırından çıkınca sıcak sıcak servis yapalım... Afiyet olsun... :))

Etiketler: , , ,

Salı, Şubat 16, 2010

Lahanalı-Hindi Etli Makarna

Malzemeler
1 paket makarna
300 gr hindi göğüs eti (kuşbaşı doğranmış)
1/2 kavanoz garnitür
5-6 yaprak lahana (ince inc doğranmış)
3 kaşık soya sosu
1 kaşık biber salçası
1 kaşık domates salçası
3 kaşık sirke
3 tane taze soğan
tuz
istenilen baharatlar
sıvıyağ
Yapılışı
Hindi etlerini bir miktar sıvıyağda çevirerek pişirelim, pişmesine yakın lahanalarımızı da ekleyelim ve pişinceye dek hep beraber tencerede çevirelim... Salçasını, tuzunu, baharatlarını, sirkesini, soya sosunu da ilave ederek üzerine 6-7 bardak sıcak su ilave edelim... Makarnamızı tencereye alalım... Ara sıra karıştırarak pişirelim... Pişme işleminin ortasında garnitürü ilave edelim... Makarna pişince ocağın altını kapattıktan sonra ince doğradığımız yeşil soğanı da ilave edelim ve tenceremizin kapağını kapatalım, ocaktan alalım... Sıcak servis yapalım,afiyetle yiyelim...:)

Perşembe, Ocak 14, 2010

Sütlü Makarna

Malzemeler

1 paket penne (kalem) makarna
4 yemek kaşığı süt
3 yumurta
50 gr kaşar veya parmesan peyniri (rendelenmiş)
1 demet maydonoz
sıvıyağ
tuz ve kararbiber

Yapılışı

Maydonozları yıkayalım, fazla suyunu alarak kıyalım.... Makarnamızı pişirelim... Bir kaseye yumurtaları kıralım, karıştıralım, bir fiske tuz ve karabiber ve peynirimizin yarısını ekleyelim ve karıştıralım... Sıvıyağ konmuş tencereye makarnları ilave edelim ve 1 dakika boyunca yağda çevirelim...Ateşi kapatıp tencereye yumurtalı peynir karışımımızı koyalım.... Ateşi tekrar yakalım kalan peyniri ve maydonozu da ilave edelim (ben maydonozu doğrudan içine karıştıramadım oğlum sevmediğinden üstüne kullandım) ve karıştırarak 1 dakika daha pişirelim... Sıcak servis edelim, afiyetle yiyelim...

Pazartesi, Aralık 14, 2009

Balkabaklı - Soya Soslu Makarna

Malzemeler:

1 paket makarna
3 dilim balkabağı
yarım tavuk göğsü
1-2 tane taze soğan
3 kaşık haşlanmış mısır
3 kaşık soya sosu
1 kaşık sıvıyağ
tuz
karabiber
köfte baharı
kırmızı biber

Sos olarak (istenirse)
Sarımsaklı yoğurt

Yapılışı:

Balkabaklarını ve tavuk etini küp küp doğrayalım... Hep beraber tencereye alıp üzerine sıcak su ilave edelim ve balkabağı ve tavuk yumuşayana kadar pişirelim... İçine soya sosunu, yağını, mısırı, tuzunu ve baharatlarını ilave edelim... Kaynamakta olan suya makarnayı da koyalım ve altını kapatmaya yakın ince kıydığımız yeşil soğanı ilave edelim... İstersek üzerine sarımsaklı yoğurt ile servis yapalım ve afiyetle yiyelim... :)

Perşembe, Mart 22, 2007

Çin Usulü Makarna

Malzemeler

10 adet mantar
200 gram soya fasülyesi filizi
Bir paket Çin Eriştesi ya da yumurtalı spagetti (ikiye bölüp kullanabilirsiniz)

3 yaprak lahana

150 gram yağsız, kemiksiz dana eti (ya da tercih ettiğiniz diğer bir et türü)

¼ çay kaşığı toz şeker

2 çorba kaşığı soya sosu + 2 tatlı kaşığı soya sosu

½ çay bardağı su + ½ çay bardağı sirke karışımı

1,5 çay bardağı sıvı yağ

½ su bardağı taze soğan

4 adet tatlı kırmızı biber

2 adet havuç

1 su bardağı tavuk suyu
tuz


Yapılışı

Mantarları bir kaseye koyup üzerini kaynar su ile dolduralım ve kabın üstünü kapayalım. 30 dakika bekletip, sudan çıkarıp iyice sıkalım. Mantarları ince şeritler halinde keselim. Lahanaları yıkayıp, süzelim, uzunlukları 3-4 santim olacak şekilde ince şeritler halinde keselim ve mantarları koyduğumuz kaba alalım. Soya filizlerini yıkayıp, süzelim, ayrı bir kaba alalım. Yeşil soğanları da yıkayıp onları da 3-4 santim büyüklüğünde şeritler halinde keselim. Soyaların olduğu kaba alalım.


Makarnayı kaynar suda haşlayalım (çok fazla haşlamayacak ama). Soğuk su ile yıkayıp, süzelim. Bu arada eti çok çok ince dilimlere keselim. Biber ve havuçları da yıkayıp, temizleyelim ve onları da uzunlukları 3-4 santim olacak şekilde ince şeritlere keselim. Bir kap içinde ¼ çay kaşığı şekeri, 2 çorba kaşığı soya sosunu, tuzu ve ½ çay bardağı su ve ½ çay bardağı sirkeyi karıştıralım ve bir sos hazırlayalım.


Wok ya da derin tavada 2 çorba kaşığı yağı ısıtalım. İyice ısınınca etleri koyalım, alt üst ederek, karıştırarak biribirlerine yapışmasını engelleyerek pişirelim. Etler renk değiştirince 1 tatlı kaşığı soya sosu koyalım, 1 dakika daha karıştırarak pişirelim, tavadan yağını süzerek alalım ve haşladığımız makarnaların üzerine alalım (etleri yeteri kadar ince kestiyseniz çiğ kalmayacaktır). Tavaya biraz yağ ekleyip, kırmızı biberleri ve havuçları 3 dakika alt üst ederek pişirelim. Yağını süzerek et ve makarnaların olduğu kaba alalım. Kalan yağı tavamıza alalım (birazdan bütün malzemeler bu tavaya gireceğinden seçeceğimiz tavanın yeterince büyük olmasına dikkat edelim :) , sıvıyağı ısıtıp lahana ile karıştırdığımız mantarları koyalım. Karıştırarak 1 dakika pişirelim. Pişirdiğimiz diğer tüm malzemeleri de tavaya alalım, lahana ve mantarın üzerine boşaltalım. Harlı ateşte alt üst ederek malzemenin karışmasını sağlayalım. Karıştırarak 1 dakika daha pişirelim.


Hazırladığımız soyalı, sirkeli karışımı ve 1 su bardağı tavuk suyunu tavaya ilave edelim ve 1 tatlı kaşığı soya sosu daha ilave edelim. 2 dakika alt üst ederek karıştıralım. Soya fasülyesi filizlerini ve yeşil soğanları ilave edelim, 1 dakika da bunlarla alt üst ederek karıştıralım. Makarnayı ateşten alalım sıcak sıcak servis yapalım, afiyetle yiyelim :) (yanında acı-ekşi salçalı sos ve/veya soya sosu ikram edebilirsiniz).