Safran Mutfakta-Makarna ve Pilavlar

Pazartesi, Mart 06, 2006

Börülceli Erişte

Ben çocukken annemle börülce(tazesinden) yeme partileri verirdik, hala da bir araya gelmeye fırsat bulduk mu, markette gördük mü hemen alır haşlar, kılçıklarını ayıklayıp hafifçe tuzlayarak ya da karışık salatasını yaparak yeriz, yanında da başka bir şey istemez insan çok doyurucu ve çok besleyicidir börülce... Bazı arkadaşlarımla konuştuğumda adını ilk defa duyduklarını söylemişlerdi, o nedenle burada börülceyi kısaca tanıtan bir linkten alıntı yapmak isterim: "Yakın zamanlara kadar fasulyeler arasında sayılan ama günümüzde kendi özel cinsi içinde tanımlanan börülcenin gövde ve yaprakları fasulyeninkine benzer. Beyaz, pembe ya da kırmızı renklerde açan çiçeklerinden oluşan badıçlarının kesiti...yuvarlaktır. Bu badıçların içinde gelişip fasulyeye benzeyen ve sayıları değişen börülce tohumlarının (çekirdeklerinin) göbeği kara renkli olur" (bkz. tarifin resmi :))
Tazesini bu kadar sevdiğim halde kuru börülceyi pek bir nazlanarak yerdim ben küçükken, sonra yaş ilerledikçe önceden yemediğim bazı lezzetlerden hoşlanır oldum: patlıcan, kereviz, tarhana ve bir de tabi ki kuru börülce gibi... Geçen yaz Bodrum'dayken çok az bir miktar kuru börülce getirmiştim çorbalara atarım diye ve derin dondurucuda saklamıştım...Dün yapmak istediğim eriştenin içine çeşni olsun diye mercimek koymak için dondurucuda arama-tarama çalışmaları yaparken karşıma kuru börülcelerim çıktı, ben de ani ve cesur bir kararla böyle bir erişte tarifi oluşturdum...:) Biz yedik, test edip onayladık, çok sevdik :) sizlerin de beğeneceğinizi umarak tarifi sizlere yazıyorum...Bu tarifi hazır erişte ile de yapabilirsiniz elbette ama eğer benim gibi eriştenizi evde kesmekten hoşlanıyorsanız ya da daha önce deneme imkanınız olmadığı halde bu fikir size sıcak geliyorsa Makarna ve Pilavlar başlığında güzel bir tarif ve konuya ilişkin çok keyifli bir link bulacaksınız...Şimdiden kolay gelsin, sevgiler...
Safran
Malzemeler:
1 su bardağı kuru börülce
250 gram kıyma
1 çorba kaşığı biber salçası
1 orta boy soğan
1 paket erişte
5 kaşık sıvıyağ
tuz
kıyılmış maydonoz
Yapılışı:
Ön hazırlık olarak kuru börülceler ayıklanıp, 3-4 su bardağı su ile haşlanmaya bırakılır. Bu arada soğan incecik kıyılarak, kıyma ile beraber 2 kaşık yağda pişirilir ve üzerine biber salçası ilave edilir. Erişte, içine biraz tuz koyduğunuz 1 litre suda 5-10 dakika haşladıktan sonra (ne kadar dirilikte yemekten hoşlandığınıza bağlı) suyu iyice süzdürülerek ocağın üstünde bir tavada 3 kaşık sıvıyağ ile biraz harmanlanır,3-4 dakika daha pişirilir. Pişen erişteler, pişmiş kuru börülcelerle karıştırılarak servis tabağına alınır, üzerine biber salçalı-kıymalı-soğanlı harçtan konarak, ince kıyılmış maydonoz yaprakları ile süslenir, sıcak sıcak servis edilir...Afiyet olsun...:)

3 Comments:

Blogger Nezaket said...

Borulceli eriste nasl olur denemek lazim. Ama once donmus borulcesi olan bir arkadas bulmak lazim :)
Eline saglik safrancigim, eminim tadi guzel olmuştur. Bu arada makarna kesimleri ile ilgili linki cok begendim, tesekkurler...

3/07/2006 09:43:00 ÖS  
Blogger Safran said...

Nezaketcim ne yapalım bilirsin börülce çabuk bozulur, benim ev de aşırı sıcak ondan derindondurucuya atıyorum :) Valla bi dene üstüne biraz yoğurtla da çok iyi oluyor :)Sevgiler...

Safran

3/07/2006 09:47:00 ÖS  
Anonymous yemek tarifleri said...

Guzel bir tarif. tebrik ederim.

8/19/2011 04:30:00 ÖÖ  

Yorum Gönder

<< Home