Pırasalı-mantarlı bulgur pilavı, malzeme yetersizliği sonucunda ortaya çıktı diyebilirim :))) Annemin her zaman üstünde durduğu ve sık sık altını çizdiği bir konu vardır :)) “Bir hanım evindeki malzeme bitmeye yakınken yenisini tedarik etmeli ve malzeme evde hiç eksik olmamalıdır...” der, bir nevi malzeme zincirinin sürdürülmesi gibi yani :))) Ancak geçen hafta, haftasonu alışverişi ev içeri hepimizin rahatsız olması ve evde hayati bir eksik olmaması :) nedenleriyle iptal edilince, devam etmesi gereken malzeme zinciri kuru soğandan yana kırıldı ve bulgur pilavında kullanılamadı… Ben de tutturunca illa bulgur pilavı diye (zira bu soslu tavuğa en çok bulgur pilavı yakışır) pilavı evde bulunan pırasa ve mantarla yaptım, sonuç mu? Belki eve daha çok pırasa daha az kuru soğan almalı :)) Denemenizi tavsiye ederim bu güzel lezzeti de, tarifi aşağıda...Yeni başlayan haftada hepinize işlerinizde kolaylıklar dilerim, sevgiler :)
Safran
Malzemeler
2 su bardağı pilavlık bulgur
4 su bardağı su
1 kaşık biber salçası
2 orta boy domates (kabuğu soyulmuş, rendelenmiş)
1 kase mantar (ince doğranmış)
3 adet pırasa (yeşil kısımları hariç- ince ince halka halka doğranmış)
2- 3 kaşık zeytinyağı
Baharatlar (kekik, kuru nane, karabiber, sumak, pul biber, kimyon)
Tuz
Yapılışı
Pilav tenceresine zeytinyağı, mantar ve pırasalarla birlikte ½ çay bardağı suyu alalım ve sebzeler yumuşayıncaya dek orta ateşte ara sıra karıştırarak pişirelim… Mantar ve pırasalar pişince içine domates rendesini ilave edelim…1–2 dakika da böyle pişirip tencereye biber salçasını ilave edelim ve tahta bir kaşıkla dağıtarak 1 dakika pişmeye bırakalım… Bu arada 4 su bardağı suyu (varsa et suyu veya tavuk suyu ile daha güzel olur) kaynatalım ve salçalı-sebzeli karışımın üzerine tencereye ilave edelim… Su tencerede kaynamaya devam ederken baharatları ve tuzu ilave edip üzerine ayıklanıp, yıkanmış ve suyu iyice süzülmüş bulguru ilave edelim… Bir kez karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatalım ve ateşi en kısığa alarak pilavı dibinde hiç su kalmayıncaya dek kapağı kapalı olarak pişirelim… Pişen pilavımızı 5–10 dakika kadar dinlendirip ardından bir kaşıkla harmanlayalım ve sıcak sıcak servis yapalım, afiyetle yiyelim… :)
görüntü harika ötesi
YanıtlaSiltatını tahmin bile etmek istemiyorum:)
tanımaktan memnun oldum
Merhaba Aynur :) Nazik mesajın için teşekkür ederim... Ayrıca beni tatlı Kuzey'le tanıştırdığın için de :) binlerce kez maşallah diyorum çook şeker... Bundan böyle bu güzel sitenin müdavimlerinden biri olmam kaçınılmaz, sevgiler sana ve Kuzey'e.....:)
YanıtlaSilSafran
arkadaşım hangi bir yemeğe tarife yorum yapacağımı şaşırdım inan.hepsi harika.kendi bloğumu bırakıp sana kaçıyorum.ellerine sağlık ne diyeyim.
YanıtlaSilhttp://mintininmutfagi.blogcu.com/
Guzel bir tarif. tebrik ederim.
YanıtlaSil