Pazartesi, Nisan 17, 2006

Ye-9: Kabune Pilav

Isparta şehri gülleri, ekmeği, halıları ve başta annem olmak üzere renkli gözlü, beyaz tenli, sarışın güzel kızları :))) ile ünlü bir şehrimizdir…:) Isparta yöresinde halk mutfağı çok zengin bir özellik göstermektedir. Sebze, et, tahıl kökenli yemek çeşitlerinin yanı sıra ekmek, börek ve tatlı çeşitleri de yöreye has bir biçimde yapılıp yenmektedir. Bunun yanında Türkiye’nin her yanında görebileceğimiz yemekler bu yörede de vardır. Isparta'da haşhaş ve üzümün yetiştirilmesi yemekleri de etkilemiştir. Önceden çiçek yağı hiç bilinmediği için ya zeytinyağı ya da haşhaş yağı kullanılırmış. Yemeklerin, böreklerin içinde haşhaş yağını ya da kavrulduktan sonra ezilen halini görmek mümkündür. Pekmez de vazgeçilmez tatlı ve tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Yörede düğün yemeklerini genellikle erkek aşçılar pişirirler. Bu kişiler yemek pişirmesini ustalarından veya yapanların yanında görerek, tecrübe edinme yoluyla öğrenirler. Sizlerle Isparta yöresinden paylaşacağım tarif de zaten düğün yemeklerinin vazgeçilmezi olan “Kabune Pilav”…Bu pilavı Isparta’da katıldığımız bir düğünün yemeğinde küçükken tatma fırsatım olmuştu; şimdi ise evimde sık sık yaptığım bir pilavdır...Sizlere ev ortamında yapılmaya müsait pişirme metoduyla aktaracağım bu pilavın içinde et, nohut, soğan var. Bitince üzülüp kısa süre sonra tekrar yapmak isteyeceğiniz, evinizin mutfağının ana menüsüne hiç çıkmamak üzere girmeye aday bir lezzet…


Malzemeler

400 gr et (haşlanarak ufak ufak didilecek)
1-2 büyük kuru soğan (ince ince piyazlık doğranmış)
1,5-2 su bardağı haşlanmış nohut
2 su bardağı pirinç
4 su bardağı et suyu
Tuz (istenilen ölçüde)
Karabiber (bu pilavın lezzeti özellikle bu baharattan gelir ve pişerken içine, piştikten sonra da üzerine bolca ekilir)


Yapılışı

Eti haşlandıktan sonra ufak ufak didelim (et suyunu dökmeyelim kullanacağız). Piyazlık olarak (ince ince yarım halka şeklinde) doğranan soğanı tencerede 1-2 kaşık sıvı yağda çevirelim (aslında normalde çiğ soğan ve et beraber tencereye döşenmektedir ama ben evde yaparken soğanın diri kalmaması için böyle bir ön pişirme yapıyorum). Sonra soğanın üstüne eti, etin üstüne de ılık suda kabarmış pirinci döşeyelim, istenilen miktarda tuzu ilave edip, tencerede biraz da pirinçle beraber 5 dakika kadar çevirelim (pilavın tane tane olması için pirince su ilave etmeden önce tuzla beraber biraz kavurma işlemi yapmak faydalıdır), en üste de haşlanmış nohutları koyalım ve çok az bir miktar karabiber ekelim. Bu malzemelerin üzerine kaynar haldeki et suyunu dökelim ve tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte pilavın suyunu çekmesini bekleyelim. Suyunu çeken pilavın altını kapatıp, 5-10 dakika kadar demlenmeye bırakıp, bu sürenin sonunda tencerede harmanlayalım ve servis tabağına alalım, üzerine tekrardan bolca karabiber dolaştırıp sıcak sıcak servis yapalım, afiyetle yiyelim :)





5 yorum:

  1. safrancigim ilk firsatta deniyecegim bayilir benimkisi pilavva bende cok cesit yaparim pilav

    YanıtlaSil
  2. Sen ne yapsan güzel yaparsın Asyacım, tek yumurta bile kırsan güzel oluyordur eminim, bakalım bu tarifi sizinkiler beğenecek mi? 2 ay sonra Türkiye'ye dönüyormuşsun arkadaşım hayırlı yolculuklar şimdiden, çok öpüyorum...

    YanıtlaSil
  3. Harika ve değişik bir pilav tarifi hemen kaydedicem defterime.(Defterimde epeyce tarif birikmiş oldu sayenizde eminim evlendiğimde çok ama çok işime yarayacak bunlar)Ellerinize sağlık.......

    Sevgiyle kalın...

    Hasibe

    YanıtlaSil
  4. İnşallah Hasibecim, evlendiğinde muhteşem yemekler yapacaksın kendi mutfağında, güzel bir pilavdır bu gerçektende beğeneceğini umuyorum, sevgiler...

    YanıtlaSil